Cum au aparut diferitele rase de cai?

Caii salbatici au aparut inca de acum cateva milenii in mai multe regiuni de pe glob. Doar animalele care s-au adaptat conditiilor mediului inconjurator respectiv au putut sa supravietuiasca,de exemplu in clima uscata fierbinte din deserturile Arabiei sau in frigul si umiditatea din Europa de Nord. Ei au transmis generatiilor urmatoare aceste calitati. In acest fel au aparut treptat, prin selectie naturala, rase regionale, avand insusiri tipice ale structurii corpului, parului si temperamentului.Andaluz
Calul Haflinger

In Europa de Nord se intalnesc in special cai indesati, cu blana deasa, si ponei. De obicei,sunt fiinte pasnice, deoarece miscarile violente ar putea fi periculoase pe aceste terenuri impracticabile. Cu totul altfel sunt caii din regiunile sudice. Sunt mult mai mladiosi,mai mari si mai temperamentali. Parul lor este fin si matasos.Bineinteles,intre aceste doua grupe exista nenumarate rase intermediare.Calul Frizian

In prezent exista circa 180 de rase de cai. Impartirea se poate face in functie de mai multe criterii, de exemplu dupa talie. Caii sunt 148 de centimetri sunt numiti ponei. Daca sunt mai mari de 130 de centimetri, unii specialisti ii denumesc cai de talie mica. Exemplarele cu inaltimea la greaban de peste 148 de centimetri sunt numite „cai”. In functie de folosirea lor, se face diferenta intre caii de calarie, de curse, de tractiune si de trasura. Daca pe primul plan se afla temperamentul si constitutia, atunci se aleg caii pursange, warmblood si coldblood. Deseori, numele rasei indica regiunea de origine, ca de exemplu poneii Shetland, calul Islandez, Hanoverianul, Mecklenburgerul sau Belgianul.

Ce inseamna denumirea de pursange?

Pursange este o traducere inexacta a termenului englezesc thoroughbred, care inseamna ceva de genul „inmultit complet”. De aceea, numai caii de rasa, care fost crescuti in rasa pura de foarte mult timp, fara incrucisari cu alte rase, pot purta numele de pursange.Cea mai veche rasa de pursange e Pursangele Arab.Originile acestei rase provin din secolul al VII-lea.Profetul Mohammad a avut merite deosebite in cresterea acestor cai nobili. Dupa ce calaretii pe camila nu au putut invinge trupele inamice, in anul 625, a inceput sa se ocupe de cresterea cailor rapizi, mobili si rezistenti. In prezent,calul arab este indragit, inainte de toate, pentru agrement. Devotamentul, capacitatea de a invata, rezistenta si, desigur, frumusetea lui sunt apreciate in mod deosebit. Deoarece caii arabi au o fire foarte sensibila, ei nu prea sunt potriviti pentru incepatori.

A doua rasa ca importanta de pursange este Pursangele Englez. In Anglia se organizau curse hipice chiar si acum cateva secole, fiind primite cu mult entuziasm de spectatori. Din secolul al XVII-lea, crescatorii au inceput sa monteze numai cai de cursa premiati si au introdus reprezentanti ai raselor orientale rapide-arab, berber si turc-ca armasari de monta.

Caii pursange englezi au o constitutie minunata si au contribuit la prasirea multor alte rase. Nu sunt potriviti numai pentru curse , ci si pentru sariturile peste obstacole, dar, ca si caii arabi, nu merg decat struniti de un calaret profesionist.

Care sunt cele mai importante rase de cai wormblood?

Termentul wormblood este utilizat in special in spatiul german. El denumeste caii care provin din rasele regionale initiale- imperecheate cu caii pursange. Ei trebuiau sa fie folositi atat pentru calarit, cat si pentru tractiune.Astfel, in herghelia Trakehnen din estul Prusiei(Polonia) era crescut un cal de calarie usor pentru husari, Trakehner. Perpetuarea acestei rase a fost pusa sub semnul intrebarii din cauza celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cu toate acestea, datorita rezistentei lor incredibile, cateva sute de Trakehner, in special iepe gestante, au ajuns prin chinuri inimaginabile in Germania, tragand carutele fugarilor.Caii Trakehner sunt atat cai cu aptitudini pentru dresaj, cu miscari deosebit de elegante, cat si deosebit de capabili pentru concursuri complete.

Deoarece acum e vorba aproape numai de cai pentru sport si agrement, diferitele rase de warmblood se aseamana foarte mult. Toate au fost imbunatatite cu cai pursange si Trakehner.Nici un specialist nu va reusi sa deosebeasca foarte usor un Hanoverian de un Westfalian, Holsteiner sau Oldenburger. Ei pot fi recunoscuti doar dupa insemnele rasei lor.

Caii coldblood

Termenul coldblood nu are nimic de-a face cu temperatura corpului,care este la cai de 38 de grade Celsius. El denumeste mai degraba constitutia foarte grea a acestor cai si firea lor linistita, anume cu „sange rece”. Cei mai multi dintre ei cantaresc in jur de 1000 de kilograme, un pursange, din contra, abia jumatate.Datorita masei lor corporale si a musculaturii puternice, caii coldblood indeplinesc muncile cele mai grele.Odinioara ei isi dovedeau zilnic puterea de tractiune nu numai la carutele cu bere, ci si la masinile agricole ori la transportul lemnelor.

Poneii sunt doar cai de calarit pentru copii?

Cele mai multe rase de ponei provin din Europa de Vest si de Nord, mai ales din Marea Britanie. Clima aspra si hrana saracacioasa au influentat aceasta rasa.Sunt indesati, foarte robusti si nepretentiosi. Odinioara lucrau in agricultura sau in minerit. Abia in ultimele decenii, a luat avant cresterea poneilor pentru calarie pentru copii si adolescenti.Deoarece in multe tari aproape ca nu exista rase autohtone de ponei, au fost introdusi in special poneii britanici.

De fat, pentru orice varsta se pot gasi una sau mai multe rase potrivite.Copiii de cinci ani incep cel mai bine cu un ponei Shetland, inalt de numai un metru.Copiii mai mari si adolescentii cu interese sportive se pot reprofila pe rasele de ponei pentru calarit. Pentru aceasta se recomanda poneii Welsh, Connemara,Nex-Forest si Dartmoor sau poneiul german crecut special in acest scop. Toate aceste rase provin din poneii primitivi, care au fost insa incrucisati de-a lungul generatiilor cu cai pursange buni pentru calarie. Le place sa se plimbe si sa sara, sunt temperamentali, dar blajini.

In schimb, pentru familie se potrivesc poneii Haflinger, ceva mai puternici si foarte robusti, care sunt considerati de unii specialisti cai de talie mica, la fel ca si caii Fjord si Islandez. Islandezii sunt indragiti in special datorita mersului lor la pas si la trap.

Reclame