Caii pot comunica?

Bineinteles,caii nu pot comunica prin cuvinte.Totusi ei se pot intelege prin diverse sunete.Astfel,mama isi cheama tandru si iubitor puiul,iar ingrijitorul sau proprietarul este salutat cu un nechezat incet si inabusit. Nechezatul este temator si rasunator cand un cal este lasat singur in urma sau este separat de ceilalti cai.El ii saluta bucuros pe caii care se intorc spre el.Fornaitul nervos este tipic si in locuri necunoscute, ca si scrasnitul din dinti pe care iepele il scot adesea in preajma semenilor lor.

Comunicarea prin sunete este ajutata de limbajul corporal, in special de expresia fetei.Dar si pozitia cozii exprima anumite sentimente. Multumirea si satisfactia indicate printr-o pozitie relaxata si mandra a cozii,indispozitia si teama printr-o lovitura puternica cu coada sau o coada lasata in jos.O coada ridicata pare mai impunatoare.

Programul zilnic al cailor

Caii care traiesc in libertate mananca circa 12-16 ore pe zi(chiar si pe intuneric). In rest, se odihnesc sau se deplaseaza in cautarea hranei.Cand gasesc iarba,caii inainteaza incet, din loc in loc, luand cateva inghitituri. Evident, le place hrana variata. Din cand in cand mai rontaie si crengi, mananca frunze si fructe. Cand nu mai exista iarba, ei scurma cu ajutorul copitelor din fata in cautarea radacinilor.In acest mod, ei gasesc hrana chiar si atunci cand este zapada.

Spre deosebire de caii care traiesc in salbaticie, caii folositi pentru calarie sau pentru tractiune au nevoie, in afara de iarba si de fan, de suplimente alimentare, deoarece ei trebuie sa dea un randament sporit.De obicei, li se da ovaz, dar si orz, porumb sau mancare gata preparata. Cantitatea acestora depinde de masa corporala si de activitatile lor.Cel mai bine este sa fie hraniti de trei ori pe zi, la ore fixe. Hrana cruda-si anume fanul sau paiele-ar trebui sa fie disponibila in permanenta.In orice caz,dupa masa ar trebui sa i se lase calului o pauza de circa doua ore inainte sa fie calarit.

De asemenea, un cal trebuie sa bea suficienta apa. Ei primesc pe zi aproximativ 30-45 litri de apa, adica 3-5 galeti, iar droburile de sare ar trebui sa stea mereu la dispozitie.

Miscarea zilnica suficienta este foarte importanta pentru starea de bine a unui cal. Dupa calarit, caii sunt lasati in padoc, atunci ei se asaza de cele mai multe ori pe pamant si se tavalesc. Prefera pentru aceasta locurile cu mult praf.Asa isi curata cel mai bine pielea,indepartand insectele si firele de par desprinse,si isistimuleaza circulatia sangvina. Din pacate,multi cai nu au unde sa se tavaleasca.Proprietarul sau ingrijitorul trebuie sa compenseze aceasta lipsa pieptanandu-l intens.

Reclame