Tipuri de deplasare(aluri)

De obicei, caii merg la pas, la trap sau la galop. Astfel denumesc specialistii tipurile principale de deplasare(alurile). Pasul este o alura in patru timpi. Calul ridica picioarele succesiv si le asaza din nou pe pamant. Mult mai avantat este trapul, la care picioarele diametral opuse, de exmplu piciorul anterior stang si piciorul posterior drept, sunt miscate concomitent in fata. Trapul este o alura in doi timpi, cu o faza intermediara de plutire. Cea mai rapida alura a calului e galopul. Calul inainteaza in trei timpi. Picioarele de pe aceeasi parte(fie stanga, fie dreapta) sunt aruncate ritmat mai in fata decat picioarele de pe cealalta parte. In functie de piciorul care se intinde mai mult, se vorbeste de galop la mana dreapta sau mana stanga.

Exista si anumite rase de cai care nu stapanesc doar aceste trei aluri. In Evul Mediu, tolterii erau ravniti pentru calarie.

Tolt este o alura cu aceeasi succesiune a picioarelor ca la pas, dar intr-un ritm mai rapid. Miscarile unui tolter sunt pentru calaret aproape fara zdruncinaturi. In afara de aceasta, tolterii au un mers foarte sigur, chiar si pe un teren impracticabil. Si pasul, in timpul caruia picioarele se ridica intotdeauna de pe aceeasi parte si apoi sunt puse pe pamant, acest cal ii permite calaretului sa stea confortabil, intr-un usor balans.

Printre cei mai indragiti cai de alura se numara caii Island. De cele mai multe ori, alura tolt le e innascuta sau o invata foarte repede. Cei mai ravniti dintre caii Island sunt „caii in cinci timpi”, care merg si la pas. Printre rasele americane de cai de alura se numara elegantii Peru Pasos si Paso Finos.  Caii de alura din America de Nord sunt minunatii American Saddlebreds si Tennessee Walking Horses.

Cum se dreseaza un cal?

Dresajul calului trebuie sa inceapa de cand este manz, deoarece trebuie sa se obisnuiasca cu oamenii cat mai repede posibil si sa prinda incredere. Mangaierile, curatatul, scobirea copitei si punerea capastrului, apoi a fraului sunt primele lucruri invatate. Daca in acest fel calul se obisnuieste cu omul, la varsta de trei ani se incepe lucrul cu lonja. Lonja este o franghie lunga de cel putin sapte metri care este prinsa de capastru sau de frau, de care este tinut calul cand alearga in cerc, in jurul dresorului. La comanda, calul trebuie, de exemplu, sa schimbe alura sau sa se opreasca.

In timpul dresajului, calul se obisnuieste cu fraul si cu saua. Daca, la inceput, se impotriveste zabalutei si seii, poate fi motivat cu mancare sau cu mangaieri. Daca se lasa harnasat si ineuat de bunavoie si merge la lonja, nu mai este mult pana la calarit. De proba, te poti sprijini sau aseza in sa, inainte de a incaleca prima data, sprijinit de cineva, si de a face primele runde la lonja.

Cand calul nu mai este deranjat de calaretul din spinarea lui, atunci poate incepe dreajul de baza propiu-zis.Treptat, invata sa inteleaga si sa reactioneze la ajutoarele calaretului. Scopul este ca fiecare cal sa indeplineasca ascultator sarcini usoare de dresaj, de exemplu, indemnul de a merge inainte, schimbarea alurii sau a ritmului, opririi si schimbarea directiei. Aceasta este baza pentru orice dresaj ulterior.

Reclame