Acrobatia pe voltija este gimnastica pe un cal – care de obicei galopeaza. Mai ales copiii sunt entuziasmati de acest sport ecvestru. Totusi, nu numai voltija in sine ii indeamna sa le placa acest sport. Bucuria de a fi in preajma calului e la fel de importanta. Copiii capata repede incredere in tovarasul lor de joaca si invata in acest fel cum sa se imprieteneasca cu caii.

In multe cluburi de calarie exista grupe de acrobatie. Este nevoie de un cal special dresat pentru voltija, care merge la lonja in galop cadentat si avantat. In afara de aceasta, el trebuie sa fie deosebit de linistit si de bland si sa aiba un spate lat, lung si insensibil. De el se prinde chinga de voltija cu cele doua manele ale sale.

Cei care practica acrobatia pe voltija sar cate unul, doi sau trei pe calul in galop si prezinta diferite exercitii obligatorii sau la alegere. Chiar daca o reprezentatie pare fara efort, e nevoie de mult antrenament pana iese totul cum trebuie. Mai intai te antrenezi pe calul de sport, apoi pe calul pe loc, dupa aceea la pas si, abia la sfarsit, pe calul in galop. Copiii pot incepe acrobatia pe cal intre sase si opt ani.

In ce consta calaritul in stil western?

Pe cine nu entuziasmeaza durii si curajosii cowboy din filmele western, care mana calare vite naravase mii de kilometri si traiesc aventuri ce iti taie respiratia?

Si in realitate, cowboy-ii trebuiau sa stea toata ziua calare. Ei utilizau o sa western destul de comoda si practica si se puteau baza pe caii lor deosebit de mobili, rapizi si inteligenti. Intr-adevar, ei pretindeau cailor colaborare, de exemplu asa-numitul „cow-sense” (in traducere aproximatica „simt pentru vaci) la sortarea vitelor izolate.

Cowboy-ii adevarati sunt mai rari astazi, dar calaritul western, ca sport de agrement, atrage din ce in ce mai multi oameni – nu doar in America de Nord. Cu siguranta, sentimentul de libertate, imbracamintea deosebita si frumoasa sa western joaca aici un rol important. Poate este vorba si de raportul plin de incredere dintre cal si calaret.

Quarter-Horse este cu  adevarat o rasa de cai pentru stilul western. In acelasi timp, cu peste trei milioane de animale, este cea mai puternica rasa de cai din punct de vedere numeric. Si pe distante foarte scurte Quarter-Horses ii intrec in cursa chiar si pe caii Pursange Englez. Caii erau crescuti de colonistii Americii de Nord pentru viteza, pentru cursele de duminica de un sfert de mila ( a quarter of a mile corespunde cu circa 400 de metri). Ei se recunosc dupa capetele lor nobile in forma de pana dupa partea posterioara neobisnuit de musculoasa. Aproape identic arata Paint-Horses – numai ca ei sunt baltati. Caii baltati nu puteau fi trecuti drept Quarter-Horses in registre. De aceea, proprietarii lor au format pur si simplu o asociatie proprie.

In orice caz, caii western foarte indragiti sunt Appaloosa, crescuti de indieni. Dar si alti cai- Arabi, Pursange, ponei – pot fi potriviti pentru calaritul in stil western.

Silding stop este una dintre cele mai spectaculoase lectii de reining.

Reclame