Cine se indoieste ca unul dintre cele mai nobile animale e calul? Corpul lui armonios, ochii expresivi, jocul neincetat al urechilor trezesc in multi oameni admiratie si nimeni nu isi poate muta privirea de la imaginea fascinanata a unei herghelii de cai care alearga. Nu fara motiv, principii si regii de altadata s-au lasat adesea reprezentati de cai.

Dar nu numai aspectul exterior, ci si comportamentul cailor ne fascineaza. Este un animal foarte pasnic, dar nu este las. Cu oamenii se comporta prietenos, dar putin rezervat. Ocupatiile legate de cal au ceva imbucurator. Atmosfera tipica unui grajd si fornaitul multumit al cailor te face sa uiti de viata de zi cu zi. Cand te afli pe cal, nu se mai simte decat concentrarea asupra miscarilor lui.

Cand ar trebu sa incepem sa calarim?
Cei mici indragesc foarte mult calaritul poneilor, fie la targuri, fie in gospodariile taranesti. In urma unei ore petrecute in  joaca, unii copii isi doresc sa devina calaresti profesionisti. Pe la varsta de cinci ani se pot incepe lectiile de calarie propriu- zise. Insa acestea trebuie sa se desfasoare permanent sub supravegherea unei persoane expermentate. Pentru inceput e recomandat un ponei Shetland. Mai intai, copilul este doar asezat pe ponei si plimbat. Daca micul elev sta bine pe cal, la pas, fara sa se tina, va vrea sigur sa calareasca mai repede. Pana cand un incepator da dovada de siguranta in relatia cu calul si invata sa-l stapaneasca si in timpul calaritului, trec cu siguranta doi ani. Atunci ar trebui sa treaca  la un ponei mai mare, un ponei de calarie Welsh. New- Forest sau un ponei german. De altfel, ei sunt foarte potriviti si pentru concursurile de ponei. Ca si pentru caii de talie mare si calaretii experimentati, exista si pentru copii probe de dresaj cu ponei, curse cu obstacole si concursuri complete cu diferite grade de dificultate. Pana la varsta de 16-18 ani se poate participa la concursurile pentru ponei. Apoi se poate trece la un cal mare.

Bineinteles, copiii pot invata sa calareasca si direct pe cai de talie mare. Pentru aceasta, cea mai potrivita varsta este zece ani. Invatarea- in orice caz, cu un instructor experimentat – incepe la lonja, astfel incat incepatorul se poate concentra bine asupra pozitiei sale. Abia cand a invatat sa stea lejer si relaxat, preia darlogii si incearca treptat sa mane calul prin indemnuri cat mai corecte. In functie de talent si de sarguinta, se ajunge in acest stadiu dupa cateva saptamani sau luni. Totusi pana cand ajunge un bun calaret trec cativa ani. Insa niciodata nu poti spune ca ai invatat tot.

Reclame