Posibilitatile de folosire a cailor sunt multiple. In numeroase cluburi copiii sau chiar adultii pot invata sa calareasca. Multi tineri calareti vor dupa aceea sa demonstreze in concursuri ceea ce au invatat. Cei mai multi calareti sunt totusi calareti de agrement. Dar si pentru aceasta e nevoie de o buna instruire elementara. Calaritul pe teren poate duce la situatii neprevazute si la pericole. Cine poate combina calaritul in natura cu putina atmosfera de concurs este potrivit pentru calaritul de distanta.

Diferiti organizatori din tara si din strainatate ofera calaretilor experimentati plimbari si tururi. Astfel se pot parcurge distante lungi, zile intregi, in spinarea calului. Tot ce e necesar pentru parcurs se asaza pe  propriul cal sau pe cel pentru bagaje.

Bineinteles, poti sa te bucuri de cai si fara sa te legeni in sa. Cursele de atelaj ca activitate sportiva sau agrement sunt din ce in ce mai indragite. Multe rase de cai, de la micutii „Shettys” pana la greii coldblood, sunt potriviti pentru acestea.

Pentru cine indrageste caii, dar prefera sa pastreze distanta fara de aceste animale mari, exista o multitudine de expozitii si concursuri. La concursurile cu obstacole si la cursele de viteza poti sa ai emotii alaturi de caii preferati. Mii de iubitori de cai se inghesuie la parade de armasari care au loc anual toamna, si la targurile de cai precum „Equitana” in zona Essen sau „Hippologica” in Berlin, Germania. Tot atat de multi spectatori atrag spectacolele Lipitanilor din Viena sau Lipizza. Nu putini sunt cei care merg la circ in special datorita dresurii impresionante de cai.

Ce meserii legate de cai exista?

Cine ar dori sa lucreze din placere cu caii ar trebui sa se gandeasca la faptul ca „meseriile cu cai” sunt de regula corelate cu munca fizica dura si cu foarte putin timp liber. Caii pretind ingrijire permanenta, chiar si de Pasti sau Craciun. Adesea, o discutie cu cineva care are o asemenea meserie ajuta in luarea unei decizii. Cine isi mentine dorinta ar trebui sa se informeze exact ce meserii legate de cai exista.

Este vorba de patru domenii principale. In fiecare caz trebuie sa aiba o instruire de ingrijitor de cai. Numai tinerii relativ scunzi si mai ales usori si care, pe cat se poate prevedea, vor ramane asa, pot invata meseria de jocheu (ingrijitor de cai cu specializare pe cursele de viteza). Jocheii sunt mereu pe drumuri in anotimpul cald. Pentru familie si hobby-uri nu prea mai ramane timp. In calitate de calaret profesionist de curse de trap (ingrijitor de cai cu specializare pe cursele de trap) nu trebuie sa fii atent la dieta. Cursele de trap de vara si de iarna se desfasoara chiar si noaptea, necesitand deci disponibilitate permanenta. In ambele meserii este posibila perfectionarea pentru a deveni antrenor dupa cel putin trei ani de activitate incununata de succes. Cine studiaza sporturile ecvestre devine instructor si isi poate lua examenul de competenta, ca instructor profesionist de calarie. Formarea ca ingrijitor de cai cu specializare pe cresterea si intretinerea cailor cuprinde multe domenii, de exemplu, ingrijirea, hrana, transportul cailor, comportamentul, sanatatea si reproducerea, dar si intrebari de ordin juridic. Si aici se poate da mai tarziu examenul de competenta.

Totusi, cine nu si-a ales nicio meserie legata de cai ar trebui sa gaseasca in calarit si in relatiile cu caii un hobby frumos, drept compensatie pentru munca de zi cu zi.

Reclame