Cea mai buna cale de a castiga increderea calului e sa ocupi cat mai mult de el. In timpul hranirii, adapatului, curatatului si curateniei in grajd trebuie sa vorbesti mereu cu el. El este la fel de receptiv la cuvinte blande si linistitoare , ca si la mangaieri si batai cu mana. Recompensele sunt foarte utile daca vrei sa cuceresti simpatia unui cal. In orice caz, nu ar trebui obisnuit cu zahar, ci mai degraba cu bucati de morcov sau paine uscata.

In afara de incredere, calul trebuie sa aiba si respect fata de om, sa-l recunoasca de la inceput ca „animal conducator”. Daca un cal s-a impotrivit unui om, de mai multe ori, relatiile cu el pot deveni periculoase.

Cum se capata respectul necesar? Inainte de toate, este important sa nu se suprasolicite animalul, care trebuie sa se supuna fara exceptie dorintei proprietarului sau a ingrijitorului. Acest lucru presupune motivarea calului, dar in caz de neascultare trebuie pedepsit. Pentru aceasta este suficinet de mai multe ori sa i te adresezi calului pe un ton aspru. Pentru ca ceea ce consideram noi neascultare, nu este de obicei rea- vointa, ci neintelegere fata de ceea ce i se cere. De aceea, calul trebuie laudat mereu prin mangaieri si sa i se ofere recompense, daca a facut ceva corect, ca sa i se intipareasca comportamentul potrivit. In niciun caz nu trebuie sa fie aspru pedepsit. Caii nu sunt ranchiunosi, dar tin minte un comportament urat si reactioneaza cu teama sau chiar cu rautate.

Reclame