Caii nu se dirijeaza doar cu darlogii. Calaretul isi mentine influenta mai degraba cu ajutorul salelor, al pulpelor si al greutatii corporale. Daca apasa cu o pulpa pe corpul calului, animalul se fereste de aceasta si de indreapta in partea opusa. Daca omul isi deplaseaza greutatea pe o parte a posteriourului, calul incearca sa restabileasca echilibrul pasind in directia respectiva. El este indrumat sa mearga inainte prin apasarea de ambele parti a pulpelor si prin incordarea spatelui. Este insa permis sa-ti influentezi calul prin cuvinte linistitoare sau incurajatoare. De obicei, calul stie, din tonul vocii si din celelalte indemnuri, ce vrea de la el calaretul.

La ce servesc saua si scarita?

Prima „sa” a fost, cu siguranta, blana unui animal, o patura sau un articol de imbracaminte oarecare, care a fost asezat pe spinarea calului. Au urmat invelitorile de sa fixate prin centuri de gatul si de burta calului. In cele din urma, s-a construit un schelet de lemn si s-a prins cu catarame de corpul calului. Acesta era capitonat de ambele parti cu ceva moale si imbracat in piele, menajand atat spinarea calului, cat si sezutul calaretului. In prezent exista pentru aproape orice mod de exploatare a calului o sa speciala: pentru dresaj, sarituri, sa universala de western. Oricum, saua trebuie ajustata permanent calului respectiv. In principiu, o sa consta dintr-un schelet ( constructie din lemn sau de plastic) cu aripioare (partile anterioare ale seii) si o bucata de piele pentru sezut. Aripioarele seii trebuie sa fie inalte si late ca sa ofere suficient spatiu pentru greaban. In afara de acesta, o sa completa mai contine o patura, ca suport din fetru sau stofa, chinga, curele si scarita. Scaritele nu usureaza doar urcatul in sa, ci confera in timpul calariei si un sprijin suplimentar.

Cu adevarat utila este insa numai o scarita bine asezata, astfel incat piciorul calaretului sa se sprijine central pe bara scarii. In niciun caz, scara nu trebuie sa fie prea stramta, piciorul trebuie sa alunece imediat din ea in cazul unei caderi de pe cal.

Reclame