Poate ca oamenii s-au avantat mai intai pe spinarea neinseuata a unui cal doar din curiozitate. Acesta isi va fi azvarlit repede povara neobisnuita prin smucituri si salturi violente. Astfe, viitorul calaret trebuia sa se gandeasca la ceva care sa il determine pe cal sa il asculte.

Primul sau frau consta doar dintr-o curea sau o sfoara infasurata in jurul capului calului. Calaretul tinea capetele curelei in mana si tragea de ele atunci cand dorea sa se intoarca sau sa opreasca animalul. Cureaua legata in jurul botului impiedica respiratia calului. In jurul anului 2000 i. Hr., calaretii i-au legat calului pentru prima oara o sfoara sau o curea numai in jurul mandibulei. Caii au intre incisivi si premolari un spatiu mai mare. Acolo era introdusa sfoara de canepa sau cureaua si era innodata sub barbie.

Mai practic si mai bine pentru cal era inlocuirea sforii sau a curelei care trecea prin bot cu o bucata de os sau de corn. Pentru ca aceasta sa nu alunece, erau fixati calusi la capetele unei zabalute. Ei serveau drept puncte de legatura pentru hat si ham insfasurate peste capul calului. Acest mod de harnasare, folosit si astazi in mod frecvent, se numeste infraiere.

Fraul de piele consta dintr-o bucata de curea legata prin chinga de la ceafa, fruntar, cureaua pentru gat si, in mod normal, o piedica, pentru a preveni deschiderea botului. Zabaluta a fost confectionata mai intai din bronz, apoi din fier; in prezent ea poate fi din otel cromat, plastic sau cauciuc.                                                                                                                                        

Harnasarea corecta

Punerea fraului trebuie sa se deruleze intotdeauna in liniste si fara graba. Va asezati in partea stanga, langa capul calului, tineti fraul cu mana dreapta in zona falcilor sub fruntar, intindeti bratul drept pe sub capul calului, apoi introduceti zabaluta in gura calului. Unii cai deschid singuri botul, la altii se introduce un deget in coltul gurii. Dupa ce introduceti zabaluta in gura, trageti cefarul atent peste urechi si scoateti smocul de par cu grija peste fruntar. Inchideti gatarul ( se lasa loc o palma) si botarul care trebuie ajustat corespunzator, in functie de tipul acestuia.

Reclame